Wereldwijd gedachtegoed
Geweldloze communicatie (GC), verbindende communicatie (VC) of Nonviolent Communication (NVC)
is een wijze van communiceren ontwikkeld door Marshall Rosenberg die empathie als rode draad ziet om in verbinding met elkaar en jezelf te komen en te zijn.
Geweldloze communicatie heeft de intentie tot verbinding en reikt daarvoor een model aan met vier stappen, drie processen en een tiental achterliggende concepten. De drie processen zijn: eerlijk uiten, empathisch naar de ander luisteren, en zelf-empathie (met jezelf in contact blijven).
Simpel, maar niet makkelijk
De uitdaging ligt om in balans met jezelf en de ander de processen af te wisselen, elkaar op behoefteniveau te vinden en daardoor een empathische verbinding tot stand te brengen.
Dit is tegengesteld aan communicatie waarbij je op strategieniveau communiceert zonder eerst naar elkaars onderliggende behoeften te kijken. De concepten en het model van geweldloze communicatie ondersteunen om zo kritiekloos en met verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens en behoeftes te communiceren.
De vier elementen van het model zijn: Waarneming - Gevoel - Behoefte - Verzoek
Marshall Rosenberg
Marshall B. Rosenberg (1934 - 2015) was een Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze Communicatie (Non Violent Communication), een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen.
Hij is oprichter van en voormalig directeur educatie van het internationale Center for Nonviolent Communication.
Geweldloze Communicatie is wereldwijd verspreid en wordt ingezet bij conflictbemiddeling, mediation en in het dagelijkse leven van veel mensen. Het draagt bij aan vrede en een betere wereld die voor iedereen werkt.